Els pallassos d’hospital milloren els símptomes psicològics en els pacients adults oncològics i en el personal sanitari

  • Un estudi mostra com l’humor a través de la intervenció dels pallassos d’hospital ajuda a reduir el nivell dels símptomes psicològics en els pacients adults amb càncer i en els seus acompanyants
  • L’estudi també mostra com l’ambient de treball millora, ajudant a reduir l’estrès dels professionals sanitaris, alhora que els facilita la intervenció en els pacients
  • El passat mes de juny, Pallapupas també va organitzar un webinar en què es va explorar com durant la crisi recent de la pandèmia de la Covid-19 l’humor va ser i continua sent clau per poder suportar situacions extremes dins dels hospitals

Barcelona, 22 de juliol de 2020.- La salut emocional és un aspecte de gran transcendència en la cura dels pacients. L’humor i el riure es converteixen en una eina de gran valor per tal de millorar i conservar aquesta salut emocional, i hi ha diverses investigacions que ho demostren. En aquest sentit, les intervencions amb pallassos cada vegada són més habituals i necessàries en els entorns hospitalaris. Ara un estudi liderat per Pallapupas i dut a terme per la Dra. Anna Casellas-Grau, investigadora de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i el seu equip, ha avaluat l’impacte psicològic i físic dels pallassos d’hospital en els pacients adults de càncer i els seus acompanyants, així com la transformació de l’entorn del personal sanitari que treballa amb aquests pacients, als quals facilita enormement la feina.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista Arts & Health i ha estat finançat per la Fundació Nous Cims, és pioner en aquest tipus de població. «Fins ara la majoria de les investigacions que miraven d’avaluar l’impacte dels pallassos d’hospital en la salut es centraven en la població infantil o, en el cas dels adults, eren pacients geriàtrics en edat molt avançada, pacients psiquiàtrics i pares de nens hospitalitzats. Amb el nostre treball hem avaluat com la població adulta d’una malaltia tan altament estressant com és el càncer també es pot beneficiar d’aquest enfocament de l’humor en l’atenció sanitària», explica la Dra. Anna Casellas-Grau.

Pallapupas i els estudis VIDA

Pallapupas treballa des de fa 20 anys per crear un espai per a l’humor durant el procés de la malaltia. El seu objectiu és convertir els hospitals en espais més amables i plens de vida mitjançant actuacions artístiques, amb un mètode propi, orientades a la infància i als adults. Els Pallapupas treballen colze a colze amb el personal sanitari com a suport als tractaments i protocols mèdics.

«La integració de l’humor en els processos d’hospitalització és una gran eina per millorar la salut emocional dels pacients. Durant la nostra llarga experiència al llarg de dues dècades ho hem pogut comprovar en primera persona i ara, gràcies als estudis que acabem de publicar, això es demostra amb evidència científica», explica Angie Rosales, fundadora i directora de Pallapupas.

En medicina i en ciència el que no es pot mesurar no té valor. Per comprovar l’efecte de les intervencions dels pallassos d’hospital, Pallapupas va decidir impulsar una sèrie d’assajos, els Estudis VIDA: Avaluació de l’impacte del programa Pallapupas en pacients de totes les edats. «L’estudi realitzat per la Dra. Anna Casellas-Grau s’emmarca en aquests estudis, i és el primer d’una sèrie que anirem publicant i que ajudaran a sustentar amb dades empíriques la nostra tasca i la importància que té dins dels hospitals», continua Angie Rosales, alhora que explica que els primers resultats obtinguts han demostrat com és possible reduir la por un 52% i millorar un 43% l’estat anímic dels pacients pediàtrics ingressats, i que també s’aconsegueix reduir un 54% l’ansietat i millorar un 19% la capacitat dels familiars d’afrontar el pas per la sala d’operacions.

Gran impacte en els pacients i acompanyants

La investigació es va dur a terme amb un grup de 99 pacients amb càncer i 113 acompanyants, que van ser avaluats abans i després de les intervencions realitzades per pallassos d’hospital professionals. També es va preguntar a 31 professionals de la salut sobre la possible influència de la seva presència al centre. «Gràcies a les respostes obtingudes amb l’estudi, hem observat com s’aconseguia reduir el nivell dels símptomes psicològics, i hem mostrat d’aquesta manera com els hospitals per a adults podrien considerar promoure intervencions d’aquests professionals per millorar el benestar general», resumeix la Dra. Casellas-Grau, que també assenyala la qualitat dels pallassos d’hospital. «Jo he pogut veure en primera persona aquestes intervencions i eren molt professionals, estan dissenyades i treballades amb tot detall per part de Pallapupas, no són fruit de l’atzar».

L’estudi publicat mostra com les intervencions dels professionals ajuden a fer que els pacients puguin rebre positivament els tractaments de càncer. El càncer és una de les malalties que tenen més impacte psicològic en els seus pacients. «Es tracta d’una patologia altament estressant, des del xoc de la diagnosi fins als efectes psicosocials que ocasionen els seus tractaments. L’impacte de la malaltia és gran no només en els mateixos pacients, sinó també en els seus acompanyants, que tenen conseqüències psicològiques importants. En aquest sentit la nostra tasca té el valor d’ajudar a millorar aquest aspecte de la malaltia a través del riure», explica Angie Rosales.

Mitjançant l’anàlisi es va observar com en 11 de les 15 àrees explorades es va aconseguir obtenir una millora després de les actuacions dels pallassos d’hospital. Així, s’ha pogut veure com s’aconseguia reduir la por en els pacients oncològics un 32%. També es millorava significativament l’ansietat, que es reduïa fins a un 39%, i la sensació d’enuig ho feia un 40%. Així mateix, les intervencions aconseguien que augmentés la sensació de felicitat un 43%. «Tot això al final implica una qualitat de vida millor i això per si sol té molt valor. Volem aconseguir que la persona sigui tan feliç com sigui possible i que aprengui a conviure amb la seva malaltia sense que es converteixi en el centre de la seva vida. Aquestes intervencions tenen molta importància en aquest sentit», afegeix la Dra. Anna Casellas-Grau.

Els resultats van mostrar efectes fins i tot més elevats en els acompanyants dels pacients, que també tenen repercussions emocionals. D’aquesta manera s’aconseguia que es reduïssin les preocupacions un 40% i un 50% la tristesa, i que les ganes de riure augmentessin un 87%. «El pallasso pot tenir, per tant, un doble efecte en aquests acompanyants. D’una banda millorant-ne l’estat psicològic, i d’una altra fent-los sentir que el seu ésser estimat té una experiència agradable. Això podria explicar en part per què en aquests acompanyants la intervenció obté fins i tot resultats millors», afegeix la Dra. Anna Casellas-Grau.

El desànim, l’ansietat, l’avorriment, la tristesa, l’enuig, el riure, la felicitat, les preocupacions, l’engany, la por i la fatiga van millorar segons l’estudi. «Això reforça la idea que una intervenció de 15 minuts pot provocar una millora dels resultats dels pacients», subratlla Angie Rosales, alhora que incideix a destacar que la intervenció està més que justificada per la millora general aconseguida en el benestar del pacient.

Millora de l’ambient laboral

L’estudi liderat per la Dra. Anna Casellas-Grau va voler anar més enllà, avaluant també com valoraven els professionals sanitaris la presència de pallassos d’hospital als seus llocs de treball. «Aquí també hem pogut observar un efecte positiu en aquests treballadors, que van sentir més benestar, més ganes de riure i es mostraven menys angoixats», comenta la Dra. Anna Casellas-Grau, i apunta com aquestes intervencions facilitaven el treball dels professionals sanitaris, tant gràcies a aquesta reducció de l’estrès en situacions de molta tensió millorant el seu benestar, com reduint aquesta ansietat en els pacients, la qual cosa reverteix en una ajuda per als professionals en la seva assistència.

Les dades obtingudes van mostrar que les ganes de riure entre els professionals augmentaven fins a un 87%, i el benestar un 70%, Així doncs, «s’hauria de considerar la seva presència als centres de salut per a adults, ja que els pacients, els acompanyants i els professionals de la salut se senten millor com a resultat del seu treball o la seva presència al centre hospitalari», puntualitza la Dra. Casellas-Grau.

Els pallassos en l’era de la Covid-19

Durant els mesos passats amb la crisi de la Covid-19 el sistema sanitari ha estat exposat a una enorme tensió, amenaçat pel seu col·lapse en els pitjors moments. En aquests moments tan estressants, l’humor es mostra com una eina de gran valor per aconseguir mantenir la salut emocional tant dels pacients com dels professionals sanitaris.

«El pacient i el seu entorn han de convertir-se en el centre de l’atenció sanitària. Per aconseguir-ho és clau que els pallassos d’hospital treballin colze a colze amb l’equip sanitari. És cert que els protocols per treballar són necessaris, però sense que això ens aparti de personalitzar el tracte amb els pacients i els seus tractaments. L’humor i el riure són uns grans aliats perquè la ciència i la medicina guanyin en efectivitat», va comentar Angie Rosales, que va recalcar també la necessitat d’establir una nova relació amb el pacient i saber escoltar el que li està succeint.

 

 

Què pots fer tu

Fes un donatiu