L’humor i el riure com a estratègia de cura emocional en el sistema de salut

La consellera de salut, Alba Vergés clourà la jornada en la qual diferents professionals sanitaris explicaran casos d’impacte de l’humor en el seu dia a dia professional gràcies a la seva experiència amb Pallapupas. Pacients i familiars també hi aportaran les seves vivències.

En aquest marc també es presentaran els resultats de dos Estudis VIDA: Avaluació de l’impacte del programa Pallapupas, un sobre l’impacte de l’humor en pacients oncològics adults i un altre sobre pacients pediàtrics.

El Dr. Antoni Trilla impartirà una conferència en què aportarà una visió més humana de la situació viscuda durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19.

 

Barcelona, 12 de novembre de 2020.- L’humor i el riure es poden convertir en una estratègia important de cura emocional en pacients de totes les edats durant els processos d’hospitalització. També tenen el potencial de ser un factor clau a l’hora d’afrontar moments d’adversitat, com la pandèmia de la Covid-19, per part dels professionals sanitaris. Per posar en valor totes aquestes qüestions, Pallapupas organitzarà el proper 18 de novembre un esdeveniment virtual: Humor x Health Day by Pallapupas. Pronunciarà les paraules de cloenda de la Jornada la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés.

 

Durant tot el matí s’organitzaran diferents taules rodones en les quals s’explicarà el valor de l’humor per millorar el benestar emocional dels pacients i del seu entorn durant les hospitalitzacions, així com la millora que ha experimentat l’eficàcia dels tractaments mèdics gràcies a la intervenció de l’humor i el riure. «Justament perquè estem tornant a viure moments complicats amb la segona onada de la Covid-19, que torna a tensar els nostres sistemes sanitaris, també volem posar en primera plana del debat la cura emocional del personal sanitari en aquestes situacions. Creiem que és ara més que mai que cal incorporar el riure i l’humor dins dels nostres hospitals», explica Angie Rosales, fundadora i directora de Pallapupas.

 

Precisament en aquest sentit s’emmarca la conferència de cloenda de l’esdeveniment, que anirà a càrrec del Dr. Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Amb el títol «Humor en temps de pandèmia: Vivència en primera persona», el Dr. Trilla realitzarà un retrat més humà dels moments més complicats de la pandèmia i explicarà el valor de l’humor per alleujar les situacions de tensió i angoixa viscudes pels professionals sanitaris, en què els va ajudar a combatre el cansament, com ja hem vist en alguns exemples durant aquests mesos. S’hi afegeix el fet que, per primera vegada, epidemiòlegs i les cares més visibles dels professionals sanitaris han entrat a formar part dels personatges de paròdia quotidiana d’alguns programes d’humor.

 

Pallapupas i els estudis VIDA

En medicina i en ciència el que no es pot mesurar no té valor. Per comprovar l’efecte de les intervencions dels pallassos d’hospital, Pallapupas va decidir impulsar una sèrie d’assajos, els Estudis VIDA: Avaluació de l’impacte del programa Pallapupas en pacients de totes les edats. Durant la jornada es presentaran els resultats de dos d’aquests estudis, en concret un que aborda l’impacte en pacients adults oncològics i un altre sobre pacients pediàtrics en general.

 

A més, l’esdeveniment comptarà amb un taller que es realitzarà durant la tarda del dia 18 en què s’explicarà la metodologia emprada per Pallapupas per incloure l’humor i el riure en l’atenció sanitària. «Ara riure és més important que mai perquè necessitem estratègies i recursos que ens ajudin a tirar endavant com a societat i concretament com a sistema de salut. Sabem que sovint és un tabú tractar amb humor tot el que té a veure amb la malaltia. Però a Pallapupas fa dues dècades que ens dediquem a fer riure la gent al final de la vida, a persones en processos molt complicats, i justament per això sabem que és possible i necessari», afegeix Angie Rosales.

 

Sobre Pallapupas

Pallapupas treballa des de fa 20 anys per crear un espai per a l’humor durant el procés de la malaltia. El seu objectiu és convertir els hospitals en espais més amables i plens de vida mitjançant actuacions artístiques, amb un mètode propi, orientades a la infància i als adults. Els Pallapupas treballen colze a colze amb el personal sanitari com a suport als tractaments i protocols mèdics.

 

«La integració de l’humor en els processos d’hospitalització és una gran eina per millorar la salut emocional dels pacients. Durant la nostra llarga experiència al llarg de dues dècades ho hem pogut comprovar en primera persona i ara, gràcies als estudis que acabem de publicar, això es demostra amb evidència científica», explica Angie Rosales.

 
  • La Primera Jornada Humor x Health Day by Pallapupas tindrà lloc de manera virtual de 9 a 14h.
  • El workshop “La metodologia Pallapupas: com incloure l’humor i el riure en l’atenció sanitària” a càrrec de Sergi Estebanell, director artístic de Pallapupas serà de 16 a 18h. Si esteu interessats a assistir-hi t.navarro@pallapupas.org
  • El programa complet es pot consultar aquí
  • Per poder seguir les sessions en línia, els periodistes han de sol·licitar les claus a través de t.navarro@pallapupas.org o inscriure’s a la Jornada aquí
  • Per a entrevistes i imatges contacteu amb Margarida Mas – Galènia mas-sarda@galenia.net T: 626523034
albertquerolvalero

Què pots fer tu

Fes un donatiu